Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Innan ni köper fyrverkerier, tänk efter!

Nyårsfyrverkerier skrämmer vilda djur så att de springer ut på vägar eller tunna isar i panik och skadar sig, eller till och med dör. Många fåglar blir rädda och förvirrade av ljudet och ljuset så de flyger in i hus. Även husdjuren tar skada, smällandet skapar en oerhörd panik hos djuren och många behöver få lugnande inför kvällen eller mörklägga ett rum för att minska intrycken.

En annan konsekvens av fyrverkerierna är skräpet som hamnar naturen och om det snöar blir det mesta liggandes kvar. De innehåller ofta tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium. Dessa ämnen sprids rakt ut i mark och vatten.

När Kemikalieinspektionen gjorde stickprovskontroller hos svenska importörer av fyrverkerier för ett par år sedan hittades ämnet hexaklorbensen, ett svårnedbrytbart ämne som kan vara cancerframkallande och som har varit förbjudet i Sverige sen 1980.

Tänk på alla djur som ligger gömda skräckslagna, djuren som flyr i panik och skadas eller till och med dör för en kväll av skoj för oss människor som lätt kan bytas ut mot andra festligheter om vi bara vill. Vi måste visa omtanke och empati för alla vi delar planeten med.

Respektera tiderna då fyrverkerier ska avfyras för att ägare lättare ska kunna skydda djuren och förbereda de inför kvällen.

Uppmana kommuner till att byta fyrverkerishowen mot en ljusshow likt Västerås gjort.

Prata med vänner och familj och dela med er av informationen så ert nyårsfirande kan bli ett med omtanke.

Becca

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare