Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jämlikhet in absurdum

Genustänk och Jämlikhet i alla beslut och undersökningar in absurdum genomsyrar den svenska debatten. Härom veckan höjde många på ögonbrynen när Folkhälsomyndigheternas (FoHM’s) talesperson Anders Tegnell med seriös min framhöll det orättvisa i att många kunde arbeta hemifrån för att minska smittspridningen eftersom det fanns de som inte kunde utnyttja den förmånen.

Han tillstod att arbete hemifrån var ett utmärkt och effektivt sätt att minska smittspridningen men han rekommenderade inte det då det var orättvist ! Är det verkligen det resonemanget vi bör föra ? Är jämlikhet viktigare än att förhindra smittspridning ?

Samma jämlikhetssyndrom genomsyrar nu debatten om det fria skolvalet. I ett förarbete framför regeringens utredare att det fria skolvalet ska ersättas med kvotering eftersom inte alla föräldrar utnyttjar möjligheten till fritt skolval, något som innebär att elever från utanförskapsområden samlas i skolor där utbildningen eller resultatet av utbildningen tydligen håller sämre kvalitet. Varför den håller sämre kvalitet eller att barnen har svårare att tillgodogöra sig utbildningen och åtgärder för att komma till rätta med problemen tas det ingen hänsyn till i utredningen.

Den svenska modellen tycks i stället prioritera att alla elever ska ha rätt till lika dålig utbildning !!!

Svaret på problemet med det fria skolvalet och eventuella orättvisor däri borde i stället vara att upplysa alla föräldrar – även de i utanförskapsområden - om den möjligheten. Om sedan dessa föräldrar av ointresse eller andra orsaker väljer att inte nyttja systemet så torde det vara självvalt och inget regeringen borde lägga sig i. Det är hög tid att regering och myndigheter återinför sund logik och konsekvensanalys i sina genus och jämlikhetsrelaterade beslut innan idiotin totalt tar överhand.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare