Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jan Smedjegård: "Vi har påbörjat planera för en bredare provtagning"

Svar på insändaren "Skärp er, Jan Smedjegård och Region Västmanland", VLT den 3 juni.

Flera insatser för att öka provtagningen i länet planeras och genomförs. Region Västmanland tar utifrån medicinsk bedömning cirka 200 prover per dag för att konstatera smitta. Regeringen har gått ut med besked om ytterligare breddad provtagning och vi har påbörjat planera för en bredare provtagning.

I nuläget tar vi prover på de med misstänkta symtom på covid-19 som har fyllt 60 år och de som är yngre än 60 år och ingår i riskgrupp. Till riskgrupp hör bland annat de som har högt blodtryck, lungsjukdom, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt kraftig övervikt. 

Om man inte ingår i den utpekade gruppen gäller läkares bedömning utifrån graden av symptom. Provtagning sker också på patienter som ligger inlagda för att säkerställa en patientsäker vård och att rätt skyddsutrustning används.

Regionen kommer inom förhoppnings några veckor att kunna erbjuda kraftigt utökad provtagning av västmanlänningar med symtom på covid-19 via ett annat provflöde än regionens egna mottagningar.

Angående regionens lägesrapportering innebär ett ökat antal provtagningar också ökat antal provsvar som kräver längre tid att hantera och analysera vilket ger en fördröjning i rapporteringen. För närvarande rapporteras antal sjukdomsfall, dödsfall, vårdplatser och provtagningar på tisdagar och torsdagar. Fall och dödsfall per kommun uppdateras torsdagar. En del korrigeringar kan ske i efterhand. En utökad rapportering skulle innebära att regionen skulle behöva använda resurser som i nuläget fokuserar på frågor som är mer avgörande för att klara regionens hälso- och sjukvårdsuppdrag.

Jan Smedjegård

smittskyddsläkare Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare