Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jätteloka kan inte bekämpas med lie

Annons

Läste artikeln om bekämpningen av jättelokan som kommunen bekämpar via Peab.

Läsning för dig som är Plus-kund: Jakten på jättelokan: ”Synd att blomman är giftig för den är mäktig”

Det var med stor förvåning jag läste att den bekämpas med lie samt allt ”från såg till trimmer”.

I artikeln kunde man läsa att bekämpning sker regelbundet för växterna skjuter skott, det kan den inte göra om man gör som jag = gräver av roten.

Jag bekämpar sen många år jättelokan vid fritidshuset och kontaktade den kommunen innan jag började, fick en broschyr som visar att roten ska grävas av.

Jättelokan är bienn det vill säga blommar på sitt andra år. Det betyder att tid finns att gräva av växten vid roten både vår och höst. Har den börjat blomma så klipper man av blomställningen innan den gått i frö. Fröna kan ligga upp till tio år i jorden innan de gror och därför kommer nya plantor.

Numera gräver jag av roten vår, sommar och höst och det har givit resultat. Den hinner inte börja blomma.

Många markägare kanske inte har klart för sig att bekämpning måste ske enligt naturvårdsverket och EU-direktiv. Information till berörda privata markägare behövs och att lokorna ska brännas och inte bara slängas.

Eva Robertsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare