Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kärnkraften behövs för klimatet

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen. VLT skriver den 11 december att Anders Ygeman säger: "Klimatförnekarna och kärnkraftskramarna är en minoritet i riksdagen. Det förändras inte av det här".

Så slarvigt och raljerande bör inte en minister uttala sig. Klimatförnekare och kärnkraftsanhängare är inte samma grupp. Kärnkraft i stället för eldning är ett effektivt sätt att minska CO2-utsläppen.

Redan på 1970-talet var många av oss som arbetade med kärnkraft på dåvarande ASEA Atom väl medvetna om detta. Vi bildade en aktionsgrupp som argumenterade för kärnkraft och för "flödande" energikällor så som sol, vind och vatten, och mot förbränningstekniken; på den tiden var det kol och olja som användes.

På den vägen är det. Det som var fysikaliskt rätt då, är det även i dag. Det som har tillkommit i stor skala, är förbränning av andra bränslen, som sopor och flis. Detta är lika skadligt som kol och olja, eftersom det ger nästan samma mängd CO2. för varje kWh el. Men ändå finns det politiker som "kramar" dessa bränslen, i tron att de är klimatneutrala. Detta är fel, all förbränning ger CO2. Klimatet kan inte vänta i 100 år på tills nya träd växt upp.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare