Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kontaktledningen är fullständigt livsfarlig

Med avseende på de hemska olyckorna när kontaktledningen över järnvägen har kommits för nära: Ofta – speciellt när det handlar om olyckor där strömförsörjningen till tågen är inblandad – envisas man att ange den livsfarliga linjespänningen till 16 000 volt.

Spänningen – inte mindre livsfarlig dock – är 15 kV och inget annat. Detta med 16 har troligen kommit från det faktum att frekvensen på växelspänningen är 16 2/3 Hz. Allt för att ange siffrorna på det svenska tågnätet.

Möjligen kan spänningen fluktuera lite, beroende på den aktuella belastningen, och ibland ligga under 15 kV, ibland över, men den nominella spänningen ska vara och är 15 kV.

Alldeles oavsett så är spänningen i kontaktledningen fullständigt livsfarlig, med såväl brännskador som hjärtstillestånd på grund av chockverkan.

Det ska erinras om att det inte behövs en direkt fysisk beröring av kontaktledningen, då överslag kan ske över flera centimeters avstånd – beroende på luftfuktigheten.

Den ljusbåge som bildas vid överslaget kan däremot bli mycket lång och varaktig, och både starta en brand och fortsätta leda strömmen mellan kontaktledningen och kroppen.

Kallesson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare