Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kooperativ bostadspolitik är lösningen

Annons

Replik. Det är alltid ett nöje att läsa de välskrivna insändarna som kommer från Sven-Olov Degerman, även om det ofta är omöjligt att hålla med honom. Den 2 december vände han sig mot marknadshyror och vinster på den privatägda delen av bostadsmarknaden, "Marknadshyror – ett sätt att privatisera marknaden". Han anser, liksom den gamla hyresrättsrörelsen, att "bostaden skall vara en social rättighet och inte en handelsvara".

Det är lätt att hålla med om att många hyresbostäder är för dyra för vanligt folk, vare sig lägenheterna ägs av kommunala eller privata fastighetsägare. Ett problem med Degermans argument är att han inte vill att företag skall få gå med vinst! Om de inte gör det, går de antingen under eller måste subventioneras med skattemedel.

En viktig anledning till att Sovjetunionen gick under var alla subventioner som infördes för att folk inte skulle se vad saker verkligen kostade. Till sist rasade sovjetstatens ekonomi och USA kunde med sitt kapitalistiska system enkelt vinna kalla kriget.

Det är inte enkelt att lösa problemet med höga hyror i Sverige så länge byggkostnaderna är så höga. Degerman har rätt i att det sociala bostadsbyggandet kommit av sig i Sverige. Lösningen på problemet kan knappast vara det som regeringen och Vänsterpartiet nu försöker, att med investeringsbidrag skicka pengar direkt i fickorna på byggbolagen.

I stället bör vi satsa på olika kooperativa lösningar, gärna sparande i bostadsrätter, där det finns ett kollektivt och privat ägarintresse hos de boende framför fastighetsbolagen.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare