Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kostnaderna måste sättas i perspektiv

Annons

Svar till insändaren "Handlar om stora pengar för enbart förvaring", VLT den 30 december.

Det är helt korrekta summor som nämns i en ”Skattebetalares” insändare vad gäller kostnaderna för en inskrivning på Råbystallet, som är HVB-godkänt och därmed är det säkerställt att kompetensen hos personalen är adekvat. Att det bara skulle vara frågan om ”förvaring och medicinutdelning" som ges på Råbystallet visar för mig att personen inte är vidare insatt i hur verksamheten fungerar.

Siffrorna som nämns skall dock, enligt min åsikt, sättas i perspektiv av vad en aktiv missbrukare kostar samhället. Nutek har uppskattat kostnaden för en aktiv herionist till 2,1 milj/år och en aktiv amfetaminists till 1,7 milj/år. Råbystallet kostar för dessa personer 249 000 kronor per år.

Jag tycker att siffrorna talar för sig självt vilket alternativ vi skattebetalare borde välja.

Något som jag tycker är lite tråkigt är hur lite vi diskuterar missbrukarna och deras misär om de inte är inskrivna på någon rehabilitering. Jag har i drygt 20 år ställt mig själv frågan varför de som går på Råbystallet går upp klockan 6.30, tar sig till Råbystallet och arbetar med olika sysslor och sig själva – oavlönat!

Jag vet svaret; de vill sluta missbruka, de vill ha en samhörighet och en betydelse i samhället som alla vi andra. Att det sedan är mycket svårt att ta sig ur ett missbruk vet vi om och det är därför det måste finnas flera alternativa vårdformer så att vi kan möta alla dessa olika individers behov. Att inte låta missbrukare ha annat än gatan att vända sig till är inte ekonomiskt försvarbart för skattebetalarna.

Patrik Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare