Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kronisk brist på överskott av bostäder skriver debattörer aldrig om

”I år blev det inget tåg, sant. Däremot en utredning som syftar till marknadshyror.”

Så avslutar Arvid Åhnlund ledaren "Den livsfarliga borttynande socialdemokratin – Marknadshyror är bättre än S-märkta demonstrationståg", VLT 4 maj.

Påstående: Marknadshyror löser inte det grundläggande problemet, som demonstreras i kronisk bostadsbrist.

Om bristen på en smula överskott av bostäder lokalt skrivs det aldrig om.

Reglering av hyror orsakas indirekt av nationella och lokala politikers trossats, att dessa med nödvändighet måste vara inblandade på detaljnivå.

Planeringen av bostäder utförs i praktiken, genom systemet med ”marktilldelning”, vilket i praktiken fungerar mer som ett belöningssystem.

Långsiktig planering av hur mark i framtid kan kunna nyttjas av alla ägare av mark inom, samt utanför tätorten existerar överhuvud taget inte. All mark inklusive råmark måste ingå i ett system där varje stycke mark åsätts juridiskt bindande nyttjandekoder.

Orter måste upprätta kartor där nyttjandet dikteras utifrån de gemensamma behoven i det lokala samhället. Denna planering måste vara genomförd åratal i förväg på ett juridiskt hållbart, långsiktigt sätt.

I dag utförs all planering extremt kortsiktigt.

Lokalsamhället måste långsiktigt planera nya områden så, att det uppstår ett visst Överutbud på tomter. Ägandet av tomter måste vara utspritt på många händer för, att undvika monopol.

Markmonopolet orsakar bostadsbristen.

Hgm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare