Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: L: Som politiker reagerar vi starkt mot vandalisering

Svar på insändaren från Jonas, Birgitta och Elisabeth på Viksäng, "Upplopp på skola ingen överraskning”, VLT den 5 juni.

Det är ledsamt att ta del av er bild av vandaliserade lekparker, nedskräpning och stenkastning mot vuxna i närheten av Viksängsskolan. Skolans personal och lärare måste få ägna sig åt sitt uppdrag, att undervisa eleverna. Det är ytterst föräldrarnas ansvar att agera gentemot sina barn för att tydligt markera att de inte kan bete sig hur som helst på sin skola. Oavsett om det är inne i klassrummet eller på skolgården. 

Som politiker reagerar vi starkt på att elever, dessutom maskerade väljer att, sina sista dagar i grundskolan, ägna sig åt vattenkrig och äggkastning. Det har tyvärr inte bara hänt på Viksängsskolan utan på flera högstadieskolor i kommunen. 

Vi har båda, vid flera tillfällen besökt Viksängskolan och en stående punkt som vi alltid försöker följa upp är frågan om studiero och trygghet – en prioriterad fråga för Liberalerna som vi lyfter på alla nivåer. 

Vi utgår ifrån att ordningsreglerna inte bara är kända utan också efterlevs. Det måste också finnas en konsekvens för elever som stör undervisningen, hotar eller ägnar sig åt skadegörelser. Det får aldrig övergå till en accepterande kultur som negligerar elever som bryter mot skolans egna ordnings- eller trygghetsregler. 

Vårt budskap till skolledningen är att detta måste prioriteras. Samtidigt vill vi betona att respekten för Sveriges lärare måste återupprättas. Det är uppenbart att det brister när elever inte lyssnar på tillsägelser från de vuxna. 

De disciplinära åtgärderna som finns i skollagen ska användas – men långsiktigt är det viktigaste att föräldrarna tar sitt ansvar för sina barn. Det kan inte vara lärarens uppgift att jaga elever som kastar ägg och förstör på skolan. Från Liberalerna är vi angelägna att kringresurser finns som kan avlasta och stötta lärarna på skolan exempelvis i kontakterna med vårdnadshavare. Bland annat presenterade vi nyligen en satsning på lärarassistenter.

Vi har nu kontinuerlig dialog med skolans rektor för att uppdatera oss om situationen och välkomnar också en diskussion hur närområdet också kan bidra till trygghet i stadsdelen.

Roger Haddad (L)

riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Anna Lundberg (L)

ordförande grundskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare