Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låga skatter kostar välfärd

Svar på Leif Kullbergs insändare Jämlikhet in absurdum, del 2, VLT 21/5.

Leif Kullberg och jag är överens om en sak, att bussa barnen kors och tvärs över staden är dumt.

Välfärdssamhället byggdes på socialdemokratisk grund, ibland med stöd av socialliberaler men alltid motarbetat av högern. I dag är Sverige på många sätt tillbaka på ruta ett: Klyftorna är lika stora som på 1930-talet och vi lever i en verklighetsfrämmande tid, där ytan är viktigare än innehållet. Det nyliberala samhället gör människor sjuka, samtidigt som skyddsnäten raseras i allt högre takt.

Det marknadsfundamentalistiska samhället slår ut sjuka och arbetslösa och barn växer upp i så kallade utanförskapsområden. Alltså en direkt motsats till den ”orealistiska dröm” som jag växte upp i, då man rev det usla, byggde nytt och lyfte människor ur fattigdom genom världens lägsta arbetslöshet.

Aktiebolag måste enligt lag gå med vinst. Vinstdrivna skolor har därmed ett huvudsyfte. Vad finns kvar till skolans verkliga uppdrag, när man både har sänkt skatterna radikalt och plockat ut miljardvinster?

Det fria skolvalet har resulterat i sämre kunskapsnivåer, ökade samhällsklyftor, undermålig integration och högre brottslighet. I en gemensam skola där olika kunskapsnivåer möts, minskar klyftorna och ökar förståelsen mellan människor.

För övrigt fanns stor valfrihet vad gäller pedagogisk inriktning eller särskilda intresseområden redan före det fria skolvalet.

Ett gott samhälle kostar pengar. Låga skatter kostar välfärd.

Lena Wallin, medlem i S-föreningen Reformisterna

Med den repliken anser vi den här debatten avslutad.

VLT red.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare