Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lär av Solna om bryggor

Annons

Till snedseglarna i stadshuset!

Med anledning av bryggrälet mellan politiker och tjänstemän på stadsbyggnadskontoret vill jag tillföra följande. Solna stad reglerade permanent boende på båt i Pampas marina september 2001. Författaren till regleringen heter Håkan Svärd.

Nyhetsartikel för dig som är Plus-kund: Husbåtplatser stoppas efter totalmiss – kan ta år att fixa: ”Tokigt”

I avtalet mellan Solna och Pampas marina konstaterar Håkan Svärd följande: Då bygglovsplikt för boende på vatten ej har kunnat föreskrivas enligt PBL regleras i avtalet också frågor om bostädernas utseende.

Boende på vanlig båt är bygglovsbefriat i Solna. Västerås stad har även gjort den bedömningen. Det finns inget lagstöd för bygglov för båt. Boverkets regler säger att en detaljplan endast kan reglera sådant som har stöd i fjärde kapitlet plan- och bygglagen. Planbestämmelser som inte har detta stöd saknar därmed nödvändigt lagstöd.

Planchef Hans Larsson, Västerås stad, är författare till Dp 1718 2010-03-16. Där finns följande planbestämmelse formulerad: Hela området för befintliga och nya båtpirer och båtplatser har i planen getts beteckningen WV1 = Småbåtshamn, med tillägget att detta ej är för bostadsändamål.

Det är högtid för Hans Larsson att redovisa var i PBL han finner stöd för tillägget "ej för bostadsändamål". Jag vill även påminna om att Håkan Svärd gjorde samma tabbe i avtalet gällande Pampas marina, att använda sig av planbestämmelser som saknar lagstöd. Förövrigt var det bra att han konstaterade att bygglovsplikt för boende på vatten ej har kunnat föreskrivas enligt PBL.

Rolf Bergqvist

Seglar alltid på rätt kurs

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare