Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lärarna gör oerhörda insatser

Replik till snart utbränd men inte avundsjuk lärare VLT 9/5.

Situationen i svensk skola är extraordinär det är vi alla medvetna om. Sveriges beslut att hålla förskolor och skolor öppna står jag bakom fullt ut. I den frågan har vi följt de vetenskapliga bedömningar som smittskyddsläkarna gjort. Vi ser nu hur Finland, Norge och andra länder börjar öppna upp skolor igen. Att detta är möjligt beror just på att barn och unga inte sprider smitta.

Nationellt följer vi dessa frågor aktivt och vi bjuder ständigt in Skolverket och Folkhälsomyndigheten för att diskutera vad som behöver justeras. Till exempel har vi bidragit till att gymnasieskolan åter kan öppna för vissa elever som behöver skriva prov, examineras samt för att genomföra praktiska moment om de går en yrkesutbildning. Vi har också tagit fram regler som ger huvudmän riktlinjer för hur man agerar om allt för många elever eller lärare är borta på grund av sjukdom eller mina symptom.

Jag är väl medveten om situationen för landets lärare, ni gör oerhörda insatser. Utan er skulle inte övriga samhället fungera. Till exempel skulle föräldrar som arbetar inom sjukvården eller andra viktiga samhällsfunktioner inte kunna skicka barnen till skolan. För att uppdatera mig om er arbetsmiljö har jag löpande kontakt med lärarfacken centralt, lokalt som med enskilda lärare och rektorer.

När det gäller regeringens beslut om möjlighet att under vissa situationer även bedriva distansundervisning i grundskolan har jag fått oroande signaler om risk för dubbelarbete för lärare som tvingas undervisa både elever på plats och elever på distans - men också att vårdnadshavare kan använda detta för att hålla friska elever hemma, vilket inte är förenligt med skolplikten. Därför har jag ställt en riksdagsfråga med krav på att utbildningsministern reviderar och förtydligar reglerna. När det gäller frågan om matsalar är detta något jag lyft till några lokala kollegor. Du är också välkommen att höra av dig direkt till mig.

Roger Haddad (L)

Liberalernas skolpolitiska talesperson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare