Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Läsning för Västerås politiker

Läsning för Västerås politiker

Angående Västerås flygplats tänkta nedläggning har jag saker som kan vara av mycket stort intresse (särskilt miljömässigt). Under början av 1960-talet (och säkert många år tidigare) övade räddningsstyrkan brandsläckning med skum, cirka fem av veckans dagar, år ut och år in. Detta gjordes längst ner till höger om bana 1. Det är väldigt nära Mälaren där vi tar vårt dricksvatten. Hur mycket gift finns lagrat där i marken? Det bör tas prover innan marken rörs.

Även söder om nuvarande räddningsstation, på betongplattan, har man förintat stora metallsaker under 1970– 1980-talen efter vad jag har sett med egna ögon och förundrats över). Något sattes på och metallsakerna krympte för varje vecka tills de var helt försvunna. Vad för slags medel som användes har jag ingen aning om. Borrprov mellan skarvarna i betongen kan nog visa det.

Tanken med nedläggningen är, förmodligen, att bygga bostäder på Hässlö i stället. Inte så lämpligt med tanke på vilka ämnen som säkerligen finns i marken efter alla år av allehanda övningar. Bättre att behålla Hässlö flygplats med all verksamhet som finns i dag. Vi har troligen flygplan som är batteridrivna inom nuvarande decennium. En flygplats av Hässlös dignitet kan efter eventuell rivning, av kostnadsskäl, aldrig byggas på nytt i Västmanland. Ett förslag är att utreda möjligheten att flytta verksamheter som bedrivs på Johannisbergs flygplats till Hässlö. Tänk om, gör rätt.

En västeråsare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare