Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt semesterbyn på södra Björnön bli återupprättad

En gång i tiden kunde ASEA:s arbetare och tjänstemän tillbringa en del av sommaren i semesterbyn på södra Björnön. Här fanns stugor, möjlighet att äta, sommarfirande kring flaggstången med mera. På ett enkelt sätt kunde familjer till låga kostnader komma ut i den fria natur som Björnön erbjuder. 

I dag står de gamla semesterängarna i princip öde. Det är i förhållande till kapaciteten lite folk som utnyttjar denna natur nu.

Denna semesterby bör återupprättas men på ett nytt sätt. Det skulle kunna bli Mälarens bästa campingplats för husvagnar och husbilar. Små uthyrningsstugor kan på nytt placeras ut samt att förutsättningarna för sommarrestaurang och kiosk finns. Med dess underbara läge skulle det kunna locka turister från hela Europa. Gör man en jämförelse mellan de campingplatser som finns i närområdet skulle denna campingplats bli outstanding genom sitt läge och sin natur.

Det vore också möjligt att via kommunala åtgärder kunna erbjuda ett billigt naturnära semestrande för familjer och personer med liten semesterbudget. Pandemin har nog fått många att upptäcka de nära möjligheterna till naturliv och låt oss fortsätta med den trenden då den är hållbar ur många synvinklar.

De politiska partierna i Stadshuset borde väcka detta förslag så att redan nästa sommar kan semesterbyn på södra Björnön återuppstå. Även samhällsengagerade företag kan tänkas/uppmanas delta. Det kan också vara ett projekt för den civila sektorn i Västerås där organisationer, föreningar och kyrkor ingår.

Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare