Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt tränare få ställa krav på era barn

Efter cirka 7 år som tränare är det något som stört mig. Många föräldrar har en helt skev bild om vad elitsatsning är. De tror att idrott ska vara kravfritt och att barnen ska kunna göra lite som de vill. ”Det ska ju vara roligt”. Idrott ska vara roligt ja, men det betyder inte att det ska kravlöst. Idrott är lite som skolan. Vi har regler och förväntningar. Vi förväntar oss inte att alla ska kunna vara lika bra, att alla ska bete sig likadant, men vi måste kunna säga att så här gör vi inte.  

Om ert barn säger att ens ledare skäller mycket, särbehandlar eller är elak ska man givetvis reagera. Men bilda er först en egen uppfattning. Åk ner och titta på några träningar. Väldigt många lämnar bara sitt barn och åker sen i väg. Vill ni se vad tränaren gör så måste ni faktiskt titta på några träningar också. Vad gör tränaren, beter han/hon sig dåligt? Barn har nämligen en förmåga att ibland inte berätta vad de själva gjort för fel. Tyvärr vill inte föräldrar höra vad barnet gjort för fel, och när ledaren försöker förklara så viftar föräldern bara bort det. ”Det är lite väl hårda träningar, de måste ju få har roligt, vi elitsatsar ju inte.”

Dags att vakna upp. Vi tränar för att bli bättre och det som är roligt blir mer roligt när man gör det mer sällan. I dag har vi en nyuppfunnen sjukdom, den kallas träningsvilja. ”Oj vad han/hon tar i, tycker han/hon inte att det är jobbigt?” Det är självklart att de tycker. Men allt som är jobbigt måste inte vara tråkigt för alla.

Idrottstränaren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare