Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låta rävar vakta hönshuset

Regering och riksbanken gav stora löften i början av coronapandemin om stödåtgärder till de små företagen. Vad blev det av det? Svaret är  ingenting. Alla de stora och fina löftena stannade i byråkratins stora pappershögar och där kommer de att förbli, långt efter att pandemin blåst över och många företag försvunnit i konkurser.

Hjälpen bestod av att banker skulle utöka krediterna genom att Riksbanken ställde upp med lån och 75-procentiga säkerheter.  Banker är banker, kommer att så förbli, de kan inte och ska inte ägna sig åt spekulationer, oavsett kriser eller pandemier.  Banker vill tjäna pengar och äta gott, inte riskera pengar och svälta. Företagare och bankmänniskor har helt olika inställningar till livet. Den ena är riskbenägen, den andra vill bara ha säkerhet.

I dessa tider finns inga säkerheter kvar att presentera, bara drömmar om att livet och affärerna ska återgå till de normala. Banker är bra på att beräkna faktiska säkerheter men värdelösa på att värdera drömmar och framtid. Att i dessa tider låta dem bestämma vilka företag som är livskraftiga eller inte är feltänkt. De har helt enkelt inte den kompetensen. Hade de haft den, hade de inte blivit bankmän utan företagare. Att låta en bank driva företag, är som att sätta en räv att vakta hönshuset - ät gott i dag så får morgondagen servera nya hönshus.

Bland mina företagskolleger har jag hittills inte hört något företag, som har fått någon hjälp vare sig av banker eller Almi.

PJJ

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare