Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lundberg svarar om Stenkumlaskolan

Svar till "Tärningen är kastad”, VLT 28 april 

Åter blir jag, av en anonym insändarskribent, anklagad för att fatta felaktiga beslut gällande Stenkumlaskolan. Skribenten försöker åter lägga ut dimridåer för att förvirra läsarna. Påståendet att Stenkumlaskolan las ner bara skulle ha att göra med slitna dörrar, fönster och tak är både absurt och fullkomligt felaktigt. 

Jag vill ännu en gång påpeka att beslut om att lägga ner Stenkumlaskolan togs för 13 år sedan. Det var långt innan min tid i Västeråspolitiken, jag hade alltså ingen som helst delaktighet i det beslutet. 

När jag tillträdde som grundskolenämndens ordförande kom dock frågan om Stenkumlaskolan upp, även då genom insändare i VLT och därför fick vi information från teknik- och fastighetsförvaltningen gällande skicket på lokalerna. 

Vi fick då följande information: 

• Lokalerna är inte ändamålsenliga för dagens pedagogiska verksamhet, bland annat för att byggnaderna är väldigt smala. 

• Det är väldigt kostsamt att renovera för att möta dagens krav på energieffektivitet och tillgänglighet.

• Alla installationer behöver bytas, tak höjas, fasader tilläggsisoleras et cetera.

• Skolan är spridd över sex byggnader, området medför logistiska problem vid bland annat transporter. 

Förvaltningens bedömning var att det i princip skulle bli lika dyrt att åtgärda dessa brister som att bygga nytt och resultatet skulle ändå, på grund av de dåliga grundförutsättningarna, bli avsevärt sämre än att bygga en ny skola. 

Jag vidhåller, även om jag inte fattat några beslut i sakfrågan om Stenkumlaskolans vara eller icke vara, att politiska beslut ska fattas med grund i sakkunniga personers faktaunderlag och utredningar. Inte på anonyma insändarskribenters spekulationer. 

Den nya detaljplanen för Stenkumlaområdet “Kornknarren”, antogs i augusti 2018 helt utan reservationer från något politiskt parti. Detaljplanen innebär att fastigheten inte kan användas till skoländamål. Detaljplanen medger däremot förskola och äldreboende på området – två viktiga typer av samhällsfastigheter som det finns stort behov av. Jag vill verkligen uppmana skribenten att våga blicka framåt och se områdets potential. Framgångar skördas sällan genom att bita sig fast i det förgångna. 

Anna Lundberg (L),

ordförande i grundskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare