Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mälarenergi, ge oss ett nyårslöfte!

Julens härliga dofter med nygräddade pepparkakor, glögg och hyacinter har vågvist sköljts över av sur sopförbränningslukt från Mälarenergi. Lukten har bland annat känts på Skälby den 13 december och i centrum den 17 december.

Flera västeråsare, bland annat undertecknad, har i flera års tid skrivit insändare i VLT och undrat om de ansvariga på Mälarenergi och stadens politiker har totalt tappat sitt luktsinne. Nu för tiden möts kritiken om luktproblemet, som är toppen av ett farligt isberg, med tystnad från Mälarenergi.

Förbränningen av andra länders sopor tycks vara så pass ekonomiskt lönsamt för Västerås kommun att både politiker och Mälarenergi blundar för de miljö- och hälsofaror som denna sophantering och förbränning innebär och låtsas inte heller känna den vidriga sura lukten, så som man gör i finare kretsar, när någon "släpper väder" i ett olämpligt sammanhang.

Mälarenergi, ge oss västeråsare ett nyårslöfte. Sluta importera sopor från andra länder, då ni bevisligen inte lyckas åtgärda luktproblemet.

Raili Tommila

Svar direkt!

Det är bra med nyårslöften men då ska de vara relevanta.

Vi är stolta över att vi gör en miljöinsats genom att ta hand om brännbart avfall som annars skulle ha hamnat på deponi och orsakat klimatskadliga utsläpp. När vi förbränner avfall från Västmanland, och till viss del från England och andra länder, sänker vi kraftigt utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

Tack vare kontrollerade och granskade processer känner vi oss trygga med vår verksamhet. En del i det är en rad åtgärder för att minimera risken för lukt från avfallshanteringen – avfallsförbränning kan inte lukta – och våra ständiga kontroller visar att det gett effekt.

Skribenten uppger att det luktade den 13 och 17 december. Den 13 december har vi inte fått några luktindikationer och vi har heller inte noterat avfallslukt vid någon av våra luktronderingar. Den 17 december noterade vi i våra egna både interna och externa luktrondering, att det förekom lukt från andra närliggande industriverksamheter men även svag avfallslukt i närheten av Kraftvärmeverket. Men vi hade inte någon extern spridning av avfallslukt, vindriktningen var även ut mot Mälaren större delen av dagen.

Allt som luktar i Västerås med omnejd är inte Kraftvärmeverket. Visst har vi haft problem, men påfallande ofta visar undersökningarna att orsaken varit något helt annat.

Vi tar tacksamt emot luktindikationer via Mälarenergis kundcenter, så att vi snabbt kan agera för att minska uppkomst och spridning.

Jens Nerén

Bränslechef Mälarenergi

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare