Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Marknadshyror – ett sätt att privatisera hela bostadsmarknaden

Annons

Hyresrätten kommer att försvinna från bostadsmarknaden. Fastighetsägarna vädrar nya vinster från bostadsbestånden.

Det är ingen skillnad mellan privata och så kallade allmännyttiga bostadsföretag. Så långt har det nu gått sedan bostadsförsörjningen med ett socialt innehåll försvann och överlämnades till privata bostadsspekulanter.

Allt boende ska drivas enligt affärsmässiga principer. Hyresgäströrelsens förhandlingsrätt om hyrorna försvinner, ägarna kommer enväldigt att besluta om hyrornas storlek. Och vad säger kommunerna om fastighetsägarnas inbrytning i bostadsförsörjningen? Är det över huvud taget förenligt med kommunallagen?

Det finns anledning att påminna om vad hyresgäströrelsen påminde om redan i sin barndom: "Bostaden ska vara en social rättighet och inte handelsvara".

Detta borde i dag det krav som hörsammades, all den stund som vi ökar hitkomna flyktingar som ska beredas bostad. Man säger sig kunna bygga bostäder till rimliga hyror. Men detta säger ingenting om vad bostaden kommer att kosta. Allra helst blir det inte flyktingbostäder, för de är knappast stadda vid kassa om deras bostad övergår till marknadshyra. Ej heller svenska medborgare har ekonomi som kan släcka fastighetsägarnas penningtörst.

Det krävs att det byggs flera och prisvärda bostäder som går att betala. Inte bostäder som bara siktar in sig på att tillfredsställa fastighetsägarna vinstbegär.

Sven-Olov Degerman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare