Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Maskrosor och corona

När jag ”identifierat” en ny maskros i min gräsmatta, tar jag fram mitt T-formade spjut, sticker ner det runt plantan, vrider runt några varv, tar upp den och stöter ut den i min behållare och ”isolerar” den från den övriga gräsmattan (WHO uppmanar oss till just ”containment”).

Jag undviker att låta mina maskrosblommor först gå i fröställning – för då vet jag med säkerhet att fröerna sprider sig – och det vill jag ju inte. Den risken vill jag inte ta. Jag vill ju inte få en spridning av maskrosor på min egen gräsmatta. Och även om det finns bekämpningsmedel mot bland annat maskrosor föredrar jag ”containment-principen”. Den har visat sig så framgångsrik på min tomt.

Visst, jag får några nya ”fall” – förlåt, maskrosor – varje år, men dem ”identifierar” jag lätt (Jag är förstås glad att jag slipper testa mig fram. Dessutom skulle jag inte ha resurser till det.)  I stället plockar jag enkelt bort de få nya maskrosorna – och "isolerar" dem.

I dag är min gräsmatta så gott som maskrosfri. Men kommunens intilliggande gräsmattor lyser gula av maskrosblommor – som snart går i fröställning och vars fröer förstås kommer att sprida sig, långt över alla (tomt)gränser.

Men min beredskap är god – och jag har bestämt mig: Jag handplockar varje ny maskros. Min ”containment” och ”slå ner”-strategi har visat sig fungera så väldigt bra. Min tomt och gräsmatta? Jo, den ligger någonstans i Sverige – inte i Norge, som man kanske skulle kunna tro.

Bertil Göransson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare