Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Materielbristen på sjukhusen – fråga den som är ansvarig

I lördagens nummer av VLT står det på förstasidan: “Därför blev sjukvården utan material” följt av ett par artiklar på nyhetsplats som egentligen inte förklarar varför, utan snarare avhandlar hur sjukhusen och den politiska ledningen för regionen förhåller sig.

Det märkliga i hela upphandlinghistorien är att ingen tycks ha läst Konkurrensverkets broschyr: “Upphandlingsreglerna – en introduktion på lättläst svenska”. Där står på sidan 20 under rubriken ”Kontroll av om företaget klarar arbetet” att läsa:

”I förfrågningsunderlaget står det vad myndigheten vill att företaget ska kunna göra. Myndigheten ska försöka se om företaget klarar att ge myndigheten den vara eller tjänst som myndigheten vill ha och på det sätt som myndigheten vill ha det.”

När det nu inte gick som det skulle med den viktiga varuförsörjningen till sjukhusen vill man ju gärna veta: hur kunde det bli så här och finns det någon ansvarig som kan lämna besked?

Den 14 oktober skriver Dagens Medicin: ”Det är lagen om offentlig upphandling som styr. Och Apotekstjänst var ekonomiskt mest fördelaktiga. Sedan fanns det andra parametrar som spelade in, men de kommer jag inte ihåg just nu, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen.”

Den 16 oktober intervjuar SVT ordföranden i varuförsörjningsnämnden, Bechet Barsom (KD), Örebro, som säger att ”han satt inte själv med under upphandlingen”.

Om inte självaste ordföranden satt med vid upphandlingen borde väl vice ordföranden i varuförsörjningsnämnden, tillika regionrådet med ansvar för sjukvården i Västmanland, Tommy Levinsson (S), ha gjort det Så varför inte fråga honom som finns på nära håll som i vårt eget landsting?

För vem är ansvarig inför väljarna? Inte kan det vara tjänstemannen Petter Karlsson, även om han skulle ha varit aningslös och inte analyserat risker och konsekvenser i tillräcklig omfattning. Valet av Petter Karlsson har den politiska nämnden stått för.

Tommy Levinsson (S) är den som är skyldig befolkningen och de drabbade i Västmanland en godtagbar förklaring till haveriet med försörjning av förnödenheter till sjukvården i de fem landstingen/regionerna.

Träbocken

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare