Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mestadels falskt om Trump

I krönikan "Spridningen är det farliga" på VLT:s ledarsida den 29 maj ansluter sig  Erik Wikberg till vänsterns kritik av Donald Trump. Wikberg refererar till den faktagranskande webbsidan Politifact som klassar 76 procent av Trumps uttalanden under 2016 som "mestadels falska" respektive "helt osanna". Han undviker dock att nämna att ett flertal andra faktagranskande webbplatser kommit till annat resultat och att just Politifact anses luta åt vänster ur ett politiskt perspektiv.

Wikberg anför som exempel på Trumps falska uttalanden att Trump i slutet av februari sa att enbart ett fåtal personer skulle bli coronasmittade i USA.

Man kan undra varför Anders Tegnells uttalande i SvD den 20 januari: "Risken att smittas i Sverige är fortfarande obefintlig och viruset sprids inte heller till andra länder" eller SR 27 januari  "det finns i dag inga tecken på att viruset sprids utanför Kina" inte klassas som falskt av Wikberg och svenska medier. 

Wikberg påstår också att Trump skulle ha anfört teorin att viruset skulle kunna bekämpas med desinfektionsmedel som sprutas direkt in i kroppen. Bevisligen har Wikberg svårt med engelska. I den intervju där Trump anförde teorin om desinfektionsmedel så sa Trump "tänk om man kunde...". Med andra ord så anförde presidenten en tankegång om att forskare skulle kunna komma fram till en behandling som "desinficerar" kroppen från viruset och inte att patienter ska dricka (!) desinfektionsmedel. 

Den som mot förmodan trodde att Trump menade att det var en god idé att dricka desinfektionsmedel torde vara intelligensbefriad och då kanske det gör mindre skada.

Wikberg kritiserar också Trump för att benämna coronaviruset som ett kinesiskt virus.

En något underlig tankevurpa när Wikberg senare i krönikan själv säger att coronaviruset förmodligen började i Wuhan. Såvitt jag vet så ligger Wuhan i just Kina och även svenska medier har upprepade gånger påpekat just Kina som ursprungsland. Wikberg borde vara försiktig med att kritisera Trump när svenska talespersoner uttrycker sig med samma "mestadels falska" ordval.

Leif Kullberg

Svar direkt: Kullbergs insändare visar varför faktagranskning behövs

Det är tråkigt att Leif Kullberg i sin insändare går till personangrepp i stället för att resonera i sak. Det kanske var väntat av någon som inte tycks ha några större invändningar mot hur Donald Trump uttalar sig offentligt. Den korta texten har många felaktigheter.

För det första har jag inte klassat Anders Tegnells uttalanden som vare sig sanna eller falska. Jag har överhuvudtaget inte nämnt dem.

För det andra menar Kullberg att jag ansluter mig till ”vänsterns kritik” om Trumps lögner. Samma skarpa kritik mot Trump kommer också från personer som Carl Bildt här i Sverige och George Bush i USA. Det är ingen ”vänsterkritik”.

För det tredje skriver Kullberg inte varför Politifacts beräkningar skulle vara felaktiga eller namnger de organisationerna som han påstår har kommit fram till andra resultat. Misstron tycks grunda sig i att organisationen, utan att det specificeras närmare, ”anses luta åt vänster”. Organisationen är politiskt oberoende.

För det fjärde gör han en anmärkningsvärt egen tolkning av Trumps uttalande om desinfektionsmedel. Trump avfärdade sitt eget märkliga uttalande som ”sarkastiskt”, men Leif Kullberg tycks se en djupare mening och tar det i försvar. Han implicerar dessutom att jag menat att Trump uppmanat patienter att dricka desinfektionsmedel, vilket är helt felaktigt.

För det femte förstår jag att Kullberg inte alls förstod mitt resonemang att det är osympatiskt att kalla ett virus för ett ”kinesiskt virus” även om det faktiskt har uppstått i Kina. Jag kallar inte ens detta ett ”mestadels falskt” uttalande, som Kullberg tror, utan ett som man med en ”god portion välvillighet” kan argumentera är sant. Precis som jag skriver i krönikan uppstod viruset förmodligen i Kina, men att namnge virus efter deras ursprung har alltid gjorts för att skuldbelägga andra och avhända sig själv ansvar. Därför är det osympatiskt.

För det sjätte noterar jag att Leif Kullberg inte gör skillnad på att säga att coronaviruset först uppstod i Kina och att officiellt benämna det som ”det kinesiska viruset”.  I svenska medier benämns viruset som coronaviruset eller covid-19 och inte ”det kinesiska viruset”. Att svenska talespersoner uttrycker sig med samma ordval som Trump är alltså också det felaktigt.

Det var tyvärr inte många rätt denna gång, Leif Kullberg, men Wuhan ligger i alla fall i Kina. I övrigt visar din insändare just varför faktagranskning behövs.

Erik Wikberg

Därmed avslutar vi den här debatten.

VLT red.

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare