Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Naiva Västeråspolitiker fanns förr med

Annons

I en utmärkt artikel i VLT  den 30 april skriver Ann-Christine Kihl om avsaknad av kritik mot Västerås samarbete med staden Jinan i Kina. Hon refererade till tidigare kulturattachén i Peking, Lars Ellström, som framhållit att det är naivt av Västerås stad att tro att man kan ha ett samarbete  kring "invånardialog" och "demokrati" med en kommunistisk enpartistat. 

Kihl utvecklar temat och säger mycket träffande att man inte får bli "nyttiga idioter", en beskrivning av naiva och okritiska personer, vilken tillskrivs Sovjetunionens ledare Lenin.  

Att befinna sig i riskzonen till att bli "nyttig idiot" är en egenskap som tycks vara ärftlig inom det politiska etablissemanget i Västerås.

På ett möte i kulturnämnden på 1970-talet tyckte en av ledamöterna att Västerås borde etablera kulturella kontakter med Östtyskland. Han framhöll att där görs trevliga, tecknade filmer för små barn. Ett samarbete skulle kunna leda till samtal kring fred och frihet vilket skulle stimulera till en positiv demokratisk utveckling i Östtyskland. 

Detta trodde han var möjligt i en kommunistisk diktatur som kallades Europas största och murförsedda fängelse. De som försökte att lämna landet blev jagade och skjutna som djur.

Politiskt naiva politiker fanns förr liksom nu.

Terje Granberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons