Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När får vi 70-plussare vår covid-19-vaccination?

Varje dag ökar kraven på oss äldre 70 +, att vi ska vara mer försiktiga, hålla långa avstånd, inte åka buss eller tåg, undvika affärer och tvätta och sprita händerna. De lättnader, som i dagarna presenterats, är som krusningar på ytan. Myndigheterna manar på.

Vi är många äldre, som försöker att anpassa våra liv. Men inte alla gör det. I dag struntar många unga, 20–50-åringar, fullständigt i smittspridning. Till och med när man hämtar maten i mataffärens hämtbox är man mycket nära.

Ett 40-tal olika vaccin testas. De ska alla genomgå fyra faser före godkännande för allmänt bruk. Det är sex olika överordnade principlösningar man arbetar med. Det finns fördelar och nackdelar med varje vaccintyp och massprov måste genomföras före godkännande. Vilket vaccin, som kommer i produktion och distribution först är ännu okänt.

Företag och akademier arbetar extremt snabbt. Men säkerheten kräver att vaccinet ska vara seriöst utprovat. Vi äldre önskar att få en tidtabell för när vi kan bli vaccinerade så att vi kan leva lite mer öppet.

Vaccinsamordnaren Ricard Bergström pratar om att det ska vara tre miljoner vaccinerade svenskar före nästa sommar. Frågan är, om våra politiker redan nu beställt en plan för det praktiska genomförandet. Utvecklingen under året har visat, att man alltid varit sen att planera. Så får inte ske denna gång.

Ingemar Andréason

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare