Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: När kommer ett läkemedel som botar covid-19?

Statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens talesman krävde båda att det brådskade med att frambringa ett läkemedel för att nedbringa pandemin covid-19. Detta tycks dock vara lättare sagt än gjort. Det framgick i ett tv-program att mediciner som kan klara denna svåra sjukdom ligger långt fram i tiden, förmodligen på forskningsstadiet.

I Sverige har vi sannerligen inte legat i framkant när det gäller läkemedel, även mediciner mot lindrigare sjukdomar än dem som nu rasar i Sverige. Vi hade ju inte ens respiratorer när coronaviruset drog in över vårt land.

Det var dåligt ställt i Sverige med både mediciner och övrig vårdutrustning som en följd av att sjukvården genom årens lopp blivit nedbantad. Nu har regionerna och landstingen inte råd att klara vårdbehoven. Flera regioner går redan med underskott. Sparandet har framför allt gynnat de rika som gott skulle kunna betala högre skatter så att sjukvården kunde hållas vid liv.

Vad bör då göras? Sverige har alltid berömt sig för att vara ett rikt och välmående land. Men så ser det inte ut i dag. Vi klarar inte av de sjukdomar vi drabbas av.

Hur vore det om vi vände oss till Kuba och bad och hjälp? Flera länder har fått hjälp av Kuba, för detta land i Karibiska havet är känt för sin konst i att bota sjukdomar. Och detta land, som inte kan accepteras av västvärlden, de kan klara svåra sjukdomar, till och med kapitalismen.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare