Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Njut av det fina landskapet

Annons

Replik. Som Surahammarsbo känner jag inte igen mig i den bild som ”Ramnäsbo” målar upp av landsbygden i Surahammars kommun i sin insändare. Jag är ofta ut och cyklar på alla slingriga grusvägar och njuter i fulla drag när jag ser välbetade ängs- och hagmarker i både Sura och Ramnäs.

Grusvägarna är för övrigt väl skötta, och jag möter inte alltför sällan någon bonde som är ute och sköter om vägen genom buskröjning väghyvling med mera

Extra fint är det vid Gniens träskmarker där böndernas djur betar. För en månad sedan stannade jag och pratade med en fågelskådare, som gav en helt annan bild av fågellivet i våra trakter, än vad signaturen Ramnäsbo beskriver i texten. Gott om både skogsfågel och det öppna landskapets fåglar i kommunen. Jag har för övrigt svårt att se den koppling signaturen gör mellan antalet jakttorn och antalet häckande lärkor.

Utan betande djur så är väl alternativet att cykla i en nyplanterad granskog, vilken ger ett mörk och tråkigt landskap för djur, fåglar och människor. Att bönderna använder elstängsel gissar jag är ett lagkrav. Annars kan man göra som i Norge och låta djuren beta helt fritt, vilket skulle öka den biologiska mångfalden ännu mera. Järnbommar är ett annat problem som insändaren lyfter, använd cykeln i stället för bilen, det vinner både din hälsa och miljön på.

Att bönder köper sig en nyare maskin ibland måste väl var ok. Alla har rätt till en bättre arbetsmiljö, för vi kan väl inte begära att de fortfarande skall köra omkring med gamla traktorer.

Att bönder köper sig en nyare maskin ibland måste väl var ok. Alla har rätt till en bättre arbetsmiljö, för vi kan väl inte begära att de fortfarande skall köra omkring med gamla traktorer.

Tack vare att vi betalar en del av matpriset via skattsedeln (genom EU-ersättningen) kan även fattiga och sjuka människor köpa svenska livsmedel till rimliga priser, ett exempel på bra fördelningspolitik.

Alternativet är väl att importmaten ökar, något som kan visa sig vara ödesdigert för vår framtida svenska livsmedelsförsörjning.

Nej jag tycker att du Ramnäsbo ska ta en tur i kommunen och göra som jag, koppla av och njut av allt det fina som finns runt våra tätorter medan det finns kvar. Framtiden är osäker, då våra politiker månar mer om stadsmiljön än om en levande landsbygd.

Suring

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare