Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Om bostäder och hur dessa kommer till

Bostäder, villor, radhus och enkla hus med några lägenheter passar för små byggare att uppföra. Det som krävs är att det finns rikligt överskott på tillgängliga markytor, det vill säga tomter fördelade på många områden runt Västerås utkanter.

Om kommunen för mer än tio år sedan hade ordnat med nya områden och ordnat det så att dessa tomter köptes av giriga usla spekulerande enskilda köpare och som under många år därefter varit avbetalare av och tillhandahållare till framtida bostadsköpare, mindre hyreslägenhetshus, då hade små byggare hela tiden kunnat köpa tomter och bygga efter köparnas efterfrågan i tävlan med varandra – konkurens.

Men då tillgången på tomter stryps så bäddar man för monopolkrafternas dominans. Dyrare boende.

Villkoret för dämpad prisutveckling är smidig planering av kommunen, noll eller avsaknad av störningar, rikligt överskott på tomter ägda av många ägare då ökar chansen att begynnande konkurrens kan hålla igång bostadsförsörjningen.

Mindre lägenhetshus om exempelvis 16 enheter i två våningar kan enkelt uppföras på omkring 2 000 kvadratmeter inom nya villakvarter. 70 kvadratmeter per lägenhet skulle sitta fint och kunna köpas och ägas av mindre rika ägare. Byggs snarlika byggnader inom nya kringområden insprängda inom villakvarter torde dessa konkurrera i pris mot centralt uppförda kolosser.

Hgm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare