Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Om kunskaps- och kompetensbrister

Visst ska man kunna kräva kunskap, kompetens och eventuellt ett mått av sunt förnuft av de personer, som är satta till att besluta i viktiga ärenden.

I exempelvis beslutsprocessen (för det fanns väl en sådan?) med faunapassagen i Svartån, Västerås, synes man inte ha tagit hänsyn till dessa kriterier. Historien är ju den, att för cirka 130 år sedan blev vattendjuren abrupt hindrade från att fortsätta upp i Svartån för att man byggt en turbin i vattendraget. Under alla år, som förflutit sedan dess, har säkert vattendjuren hittat nya lekplatser och matställen. Och skulle de ha misslyckats med det, så har arten rimligtvis dött ut. Således har det inte funnits något skäl för att i nutid bygga den omtalade faunapassagen – om det skulle gjorts borde det ha skett senast i början på 1890-talet.

Pengarna, som nu har kastats i sjön/Svartån, kunde bättre ha använts för att t ex hjälpa bönderna med metoder och/eller verktyg för att minimera utsläpp, som orsakar övergödning i våra vattendrag. På så sätt skulle renare vattenområden ha skapats, till nytta och glädje för både vattendjuren och invånarna i Västerås. Alternativt hade pengarna t ex kunnat användas för att eliminera potthål och allmänt bidra till att minska det eftersatta underhållet i Västerås vägnät.

Nu får man hoppas att alla berörda tar sitt förnuft tillfånga och använder kunskap och kompetens i kommande projekt till nytta och glädje för västeråsarna.

En av de berörda har ju på Facebook avslöjat att han ”varit politiskt aktiv i 40 år, kommunalråd i 10 år och kommunstyrelsens ordförande i 6 år.” Detta borde mänskligt att döma räcka långt. En sådan harang brukar dock i ett populärt TV-program åtföljas av konstaterandet ”men jag är INTE smartare än en femteklassare”.

Så, invånare i Västerås, se upp med beslutsfattarna! Kolla att deras beslut grundas på kunskap, kompetens och, i förekommande fall, sunt förnuft!

C Nilsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare