Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Orimliga krav på konvertiter från Migrationsverket

Annons

Skulle du som kristen och medlem i någon kyrka, oavsett vilken, kunna förklara din tro så att den uppfattas som genuin? Jag har varit kristen sedan jag var ung och jag vet inte vad jag skulle säga om det inte räcker med att säga att jag tror på Jesus Kristus som Guds son och min frälsare, att jag ber och att jag går till kyrkan.

Vem kan avgöra om min tro är genuin?

Vi har två vänner som nyss fått avslag gång nummer två, nu från Migrationsdomstolen. De är från Iran.

De är aktivt kristna och medlemmar i Ansgarsförsamlingen och har intyg från pastor, som undervisat i den kristna tron, och från medlemmar.

Migrationsdomstolen skriver ”intygen kan dock inte ensamt göra sannolikt att A:s och B:s konversion till kristendomen grundar sig på en genuin, personlig religiös övertygelse. För att avgöra om så är fallet är i stället deras egna berättelser av avgörande betydelse.”

I motiveringen står det vidare: ”De har inte kunnat redogöra för den inre tankeprocess som lett fram till avståndstagande från Islam eller hur de resonerat inför beslutet.”

Jag undrar hur många medlemmar vi skulle ha i våra församlingar om vi skulle genomgå de här prövningarna.

Att sedan Migrationsdomstolen inte heller tycker att det är någon risk för dem att återvända till Iran är också anmärkningsvärt. I Iran kan man inte vara öppet kristen. Det finns inga kyrkor att gå till om man inte är född in i den armeniska kyrkan. Man får helt enkelt krypa in i slöjan och låtsas vara muslim. Att sedan familjen är efterlyst efter sin flykt för fyra år sedan tas det inte heller någon hänsyn till.

Jag och många med mig är mycket upprörda över hur konvertiter behandlas i vårt land.

Barbro Berglund, medlem i Ansgarsförsamlingen Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare