Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Överdödlighet i Covid-19

Till och med den 18 maj hade 3 698 personer registrerats som avlidna på grund av covid-19 i Sverige. 2 433 av dessa personer var över 80 år gamla. Detta är 66 procent av totalen. 3 256 av totala antalet döda var 70 år gamla eller däröver, vilket motsvarar 88 procent. Det är rimligt att anta att de flesta av dem har bott på ett åldringsboende eller haft hemtjänst i någon form. Kan det vara så att vi genom det sätt vi tar hand om våra åldringar och behövande orsakar deras förtida död?

Sverige sticker ut på ett icke önskvärt sätt vad gäller antal döda i covid-19. Det är därför angeläget att få klarhet i vad anledningen är till de höga dödstalen. En sådan undersökning måste göras omgående så att man snarast ser till att organisera vården på ett adekvat sätt, om det är där som det stora problemet ligger. Lokalt är detta en fråga som måste utredas och hanteras av både regioner och kommunen. Sedan måste också staten ta sitt ansvar.

Min fråga är då om regionen och kommunen kommer att göra sådana genomgångar? Man kanske redan har gjort detta. I så fall, vad blev resultatet av undersökningen och vilka åtgärder kommer att vidtas för att rätta till eventuella brister?

Bekymrad medborgare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare