Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Överförmyndarnämnden svarar på kritik

Annons

Svar till signaturen ”Före detta god man”. Överförmyndarnämnden är mycket tacksam för att det finns människor som kan anförtros ett eller flera uppdrag som god man eller förvaltare. Uppdraget bygger på ideella insatser och är viktigt för den enskilde men också för samhället i stort.

När det gäller exemplet i din insändare kan det förstås låta stelt och byråkratiskt att du får en anmärkning för ditt handlande. Hela vår verksamhet bygger på lagar och dessa måste vi förhålla oss till. En anmärkning kan vara ett sätt att påtala en brist för en god man, som i sin tur får hitta lösningar och arbetssätt för sig och sin huvudman.

Det har förekommit en del kritik i media riktat mot landets överförmyndare gällande gode män som har gått utanför sin behörighet och myndigheterna har brustit i sin tillsyn.

Våra jurister och handläggares uppgift är bland annat att kontrollera så att allt görs på ett korrekt och rättssäkert sätt, både för ställföreträdare (gode män, förvaltare och förmyndare) men framför allt för huvudmannen som inte själv kan tillvarata sina rättigheter.

Överförmyndarnämnden ska ge enskilda vägledning på en lämplig nivå. Det kan handla om att upplysa om relevant lagstiftning på området, vilka handlingar som ska bifogas en ansökan till nämnden eller att hänvisa en enskild till rätt myndighet. Rådgivningen får dock inte gå så långt att rådgivningen hamnar i konflikt med myndighetens tillsynsansvar.

För att ställföreträdare ska erhålla den kompetens som krävs för uppdraget får nya ställföreträdare genomgå en utbildning med tillhörande kunskapsprov. Varje år hålls en årsräkningsutbildning där alla ställföreträdare är välkomna med sina frågor. Information om ytterligare utbildningar och material finns på överförmyndarnämndens hemsida.

Föreningen ” Västerås God man och Förvaltarförening”, kan ge tips, råd och viss utbildning, http://vsgmf.se/.

Man kan också som ställföreträdare vända sig till ”Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare”. De har ett forum där man kan diskutera frågor som rör uppdraget som god man. www.rfs.se/forum.

Vi på överförmyndarnämnden arbetar ständigt med förbättring av vår verksamhet och vår service. Därför tackar vi dig för dina synpunkter.

Lina Eriksson

Ordförande överförmyndarnämnden

Maria Pomberg

Direktör överförmyndarförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare