Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: P-avgifter ger en bättre trafiksituation

Annons

Åke Burman undrar i en insändare, Vart går pengarna från p-avgifterna?, den 19 mars vad pengarna från p-avgifterna används till. Fast egentligen misstänker han att Västerås stad har en dold agenda för att kunna införa p-avgifter i stadsdelen Rönnby.

Som stöd för sin tes nämner han trygghetsprojektet 2016 på Norra Malmaberg och Norra Haga. Där fick invånarna möjlighet att bestämma vilka trygghetsskapande åtgärder som skulle göras med en budget på 500 000 kronor. Invånarna hade bland annat klagat på parkeringssituationen. För att förbättra trafiksituationen och förbättra säkerheten för de boende beslutade tekniska kontoret utanför projektet att införa vit parkeringszon och avgift på 4 kronor per timme. Därefter har p-situationen förbättrats, säkerheten har förbättrats och det är dessutom lättare för utryckningsfordon och sopbilar att ta sig fram.

Rönnby har utsetts till årets projekt i Tyck om din stadsdel, som trygghetsprojekten döpts om till. Åke Burman misstänkliggör projektet och skriver att det bara är ett svepskäl för att införa p-avgifter och skapa intäkter till staden. Ingenting kan vara mera fel. Läser man lagen står det att en kommun inte får använda p-avgifter för att öka intäkterna. Parkeringsavgift får endast användas i den omfattning som behövs för att ordna trafiken. Däremot blir en bieffekt att avgifterna ger intäkter till förvaltningen och de används till underhålls- och driftåtgärder. Teknik- och fastighetsförvaltningen har en stor underhållsskuld både inom gatu- och parksidan. Därför måste vi prioritera hårt bland alla angelägna behov.

Behöver vi vidta åtgärder för att ordna trafiken har vi lagen bakom oss. Vi behöver inte gömma oss bakom olika projekt.

Ulf Palm,

kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare