Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: P-böter – bestraffning eller bevakningsomkostnader?

Häromdagen parkerade jag vid ett äldreboende på anvisad plats – 2 timmars parkering för besökande till äldreboendet. Den skylt som jag tidigare vant mig vid att se är "P-skiva erfordras", men någon sådan fanns inte. Jag hade därför ingen tanke på att sätta upp min P-skiva, som jag sedan länge har i bilen.

Efter 1 timmes besök satt en lapp på rutan: 400 kronor för avsaknad av P-skiva. Företaget, aimo park, hade sålunda krävt mig på en avgift utan att jag överskridit gällande parkeringstid.

Vid återbesök ser jag att det finns en ynkligt liten skylt med ett P och en symbol för något som liknar en klocka.

Jag har naturligtvis beivrat avgiften och ärendet vilar.

Min reflektion kring detta är naturligtvis att:

- Vilken skyltning krävs för att P-skiva behövs? En symbolskylt vid ett äldreboende är inte okej.

- Är inte bevakningsföretaget skyldigt att bedöma eller bevisa om man överskridit tiden, oavsett?

- Avgiften kan inte rimligtvis stå i proportion till normala felparkeringsböter.

Att det kostar aimo park att bevaka och bötfälla kan man förstå. Men det ska väl knappast vara rimligt att en mindre förseelse, inte ett P-brott, skulle kunna kosta 400 kronor, när det borde räcka med cirka 50 kronor?

Om äldreboendet (Attendo) begär denna typ av bevakning borde de vara en kund som betalar för bevakningen. Att de enstaka som missat en obegriplig skylt kan inte vara betalningsskyldiga för bevakningen.

Samtyckt

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare