Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Planeras det för de äldre?

Annons

Västerås behöver planera för ett kostnadseffektivt boende för äldre. Alla behöver inte ett vårdboende. Många behöver flytta till mindre lägenheter med bra sociala ytor, där de sociala kontakterna underlättas och kommunens insats minimeras.

Några behöver ha enklare vårdinsatser och då är det bättre att ha dessa samlade. Kvaliteten hos dessa patruller, som på cykel flänger runt, är tyvärr skiftande och mindre effektiv. Det är alltså helt nya utmaningar för kommunen.

Demografen Ulla Moberg har uttryckt en stark oro:

"Det kommer att krävas väldigt stora uppoffringar för att klara bostäder och hemtjänst för den större gruppen äldre. Det byggs äldreboenden, men vi har en väldig ökning av antalet äldre framför oss", sa hon.

Frågan är vad Äldrenämnden planerar i samverkan med Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden.

Eftersom det verkar vara byggindustrin som styr utvecklingen av fastigheter i kommunen måste de tre nämnderna få dessa att bygga anpassat för äldre. Kan äldre frivilligt flytta till ett trygghetsboende och där få bra sociala kontakter, nära till primärvård och apotek, affärer och lokala transporter minskas vårdbehovet styrt av sociallagstiftningens krav. Denna rationalisering är mycket lönsam. Flera kommuner har börjat den processen.

Frågan är: Vad gör Västerås kommun?

Ingemar Andréason

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare