Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker och journalister – var lite mer pedagogiska

Tid är pengar, ja, så säger man ju ofta i olika sammanhang och det är så sant som det är sagt. Man kan också jämföra pengar med tid på ett annat sätt, nämligen för att få grepp om perspektivet mellan olika tal som det oftast pratas om i både media och politiken.

Jag skulle önska att man regelmässigt bryter ner till exempel en miljardsatsning på nationell nivå till hur mycket det utgör per invånare i landet eller om en kommun redovisar sina kostnader för olika satsningar bryter ner summan till vad det utgör per invånare eller skattebetalare i kommunen.

Samma sak gäller ju den internationella rapporteringen, om USA satsar 100 miljarder dollar på något måste vi ju sätta det i relation till något för att vi överhuvud taget ska förstå vad det innebär, annars är det bara en platt siffra. Sätt en sådan information i relation till vad den skulle motsvara för oss i Sverige, samt i vår valuta, med hänsyn till folkmängden, annars känns informationen helt ointressant för oss normalbegåvade mottagare. 

Med detta vill jag uppmana alla politiker och journalister att vara lite mera pedagogiska när ni vill informera om hur stora belopp det fattas eller ska investeras, annars förstår vi inte riktigt vad det betyder.

För att återkoppla till begreppet ”tid är pengar” fick jag lära mig för många år sedan av en gammal byggmästare här i Västerås, Lennart Holmstedt, som frågade om jag kunde gissa hur stor skillnaden är i tid mellan 1 miljon sekunder och 1 miljard sekunder.

Eftersom jag inte är ett mattesnille tänkte jag att det är inget för min huvudräkning utan bad honom berätta. Då sa han att 1 miljon sekunder motsvarar knappt 12 dygn och 1 miljard sekunder är cirka 31 år. Gissa om jag gick hem och räknade både fram och tillbaka för det kunde väl ändå inte vara möjligt. Jovisst var det så och visst kommer ni och sätta er och räkna på det här när ni har läst färdigt.

Med detta vill jag uppmana alla politiker och journalister att vara lite mera pedagogiska när ni vill informera om hur stora belopp det fattas eller ska investeras, annars förstår vi inte riktigt vad det betyder. Men om det är avsikten ska ni givetvis fortsätta som tidigare.

Hans Johnson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare