Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Politiker - stå upp för era värderingar

Strukturomvandling och förändringar i såväl samhälle som arbetsliv sker i snabbt takt och världens länder kraftsamlar för att möta den nära framtidens utmaningar och möjligheter.

För att anpassa sig till snabbt förändrade förutsättningar krävs en stark debattkultur där alla perspektiv får komma till tals och där meningsmotståndare debatterar sina åsikter fritt och med respekt för varandra och det faktum att man kan tycka olika. Detta är inte bara en grundläggande del av yttrandefriheten utan också nödvändigt för en dynamisk policyutveckling som inkluderar alla medborgare.

Det är därför beklagligt att notera hur våra folkvalda politiker och beslutsfattare ständigt avfärdar kritik och andra åsikter genom med ord som ”tramsigt”, ”larvigt”, ”käbbel” och variationer på samma nedsättande tema. Eller så är det ”obehagligt”, ”odemokratiskt”, ”väldigt allvarligt”, ”chockerande” och variationer på samma tema med tomma kraftuttryck. Det är inte att ta debatten.

En levande debatt där allas åsikter tas på allvar och tillåts debatteras är avgörande för förtroendet till den demokratiskt fria diskussionen men även för utveckling av idéer och ett inkluderande samhälle. Det är inte ”obehagligt”, det är liv och dynamik. Det är inte ”odemokratiskt”, det är den raka motsatsen.

Så, kära politiker och beslutsfattare, sluta ”tramsa” (för att använda ett språk ni förstår) och våga ta debatten. Stå upp för de värden ni säger er värna.

Allt annat vore "oroande".

Oroad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare