Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Pride behövs, Regnbågsflaggan behövs

Oavsett land så blir Pride i år annorlunda. I Sverige skulle vi nu varit i startgroparna och gått in i veckan då Stockholm Pride normalt skulle fylla Östermalms IP och hela Sveriges Pride skulle kickats igång. Coronakrisen tvingar oss att fira, protestera och uppmuntra på nya sätt. Global Pride blir digitalt den 26-27 juni och Sveriges Pride-festivaler sker också i den digitala världen. Möt oss, lyssna och var med likväl. Det är viktigare i år än någonsin. Världen har förändrats och HBTQ-personer möter motstånd och diskriminering i fler länder i dag än bara för ett halvår sedan. Corona gör HBTQ-communityt extra utsatt.

Som individer är vi enskilda människor men även medborgare i ett demokratiskt samhälle. Vi Moderater står för yttrandefrihet, individens integritet, självbestämmande, religionsfrihet, jämlikhet, rätten att älska vem vi vill på vilket sätt vi vill och sköta vårt liv som vi vill. Allt under det paraply som lagen sätter. Med detta inte sagt att en särbehandling heller ska ske. Friheten består av både rättigheter och skyldigheter.

Att känna sig accepterad och trygg i vardagen är något vi alla vill kunna göra. Att gå in i en affär, restaurang eller ett café som skyltar med regnbågsflaggan gör att jag alltid känner mig mer avslappnad och accepterad precis för den jag är. Flaggan blir en symbol för trygghet och samhällsgemenskap för mig som HBTQ-person.

Kim Nilsson

Det finns de som anser att Pride och regnbågsflaggan är ett vänsterpåfund. Detta är inte sant. Det är båda ytterst opolitiska symboler som tyvärr behövs. Den frihet som sägs finnas för varje individ i vårt land är inte alltid självklar. Dagligen drabbas HBTQ-personer av glåpord, diskriminering och även våld. Detta för att de inte passar in i normen för vad som i vissa kretsar anses ”rätt”, trots att vårt demokratiska styrelsesätt juridiskt sett till att en särskiljning av sådana skäl inte får ske.

Man glömmer aldrig den första Pride man deltog i och för mig fick det deltagandet till följd att jag ännu mer rakryggat började leva öppet. Pride är viktigt för individens frihet och får inte låtas begränsas av dem som inte vill tillåta denna frihet för alla, som till exempel extremvänstern.

Marcus Sköld

Att under Pride-firande eller festivaler på ett publikt sätt gemensamt visa att det är okej att få vara sig själv är en fantastisk rättighet. Det finns inget gladare och finare än att tillsammans med andra partier, organisationer, kommuner, föreningar och andra grupperingar visa att vi alla står för samma sak. Vi kan vara oense i många frågor men i det här är vi enade. Utanför denna enighet kan vi sedan ta itu med hur vi ska nå fram ytterligare utifrån våra ideologier.

För mig brukade pride vara den veckan på året jag vågade vara mig själv. Efter ett par år av Pride firanden vågade jag tillslut komma ut offentligt inför alla.

Alexandra Ward Slotte

Regnbågsflaggan togs fram på 1970-talet för att ersätta nazisternas rosa triangel som tidigare var symbolen som användes bland homo, bi och transsexuella. Flaggan är en symbol som står för stolthet, mångfald och respekt för andra människor. Det har blivit symbolen som naturligt används vid Pride-firanden med den fungerar också som en trygghet för att kunna vara och uttrycka sitt sanna jag i samhället. Regnbågsflaggan är inte en fana som bara ”finns” under en Pride-festival. Den påminner om självklarheten till rätten att älska. Den visar med ett spektrum av ljusets färger att vi alla passar in. Vi kan bara beklaga att det finns kommuner som väljer att se denna flagga som ett politiskt påfund.

Friheten att älska och leva sitt eget liv är grunden i ett liberalt samhälle och en naturlighet för oss Moderater. Regnbågsflaggan ska användas och påminna om att vi är Sverige sanna frihetsrörelse. Regnbågsflaggan är den naturliga symbolen för oss som tror på den fria kärleken.

Öppna Moderater fortsätter att stå för öppenhet, jämlikhet och individens frihet. Pride och regnbågsflaggan är vår fest och fana.

Öppna Moderater

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare