Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Regeringen har ansvaret i coronans tid

Richard Appelbom har i sin krönika Det handlar om vädret, dumbom, VLT 5 maj, rätt i att Sverige i århundraden haft självständiga ämbetsverk och förbud mot ministerstyre. Det kan ibland vara bra med stolta traditioner, men det gäller inte just nu i coronans tid.

De tre myndigheterna som håller dagliga presskonferenser, verkar ofta sväva på målet och är vaga i sina rekommendationer till svenska folket. Det är uppenbart att de vill ha ryggen fri.

I andra länder fattar politikerna skarpa beslut om vad som är tillåtet eller inte. Sverige har vi relativt höga dödstal, i synnerhet bland våra äldre. Folkhälsoinstitutets strategi att låta smittan spridas för att nå så kallad flockimmunitet, är ett farligt vågspel. Om det visar sig misslyckat, och dödstalen fortsätter att stiga, är det ändå politikerna som får bära hundhuvudet. Det är nämligen regeringen som styr landet och riksdagen som stiftar lagarna, inte myndigheterna. De kan bara ge rekommendationer.

Regeringen visar svagt ledarskap, men politikerna kan i längden inte krypa undan sitt ansvar.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare