Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Regeringen måste ingripa mot nuvarande coronastrategi

Det verkar som att många inte har fattat hur allvarlig coronakrisen är. Efter som jag är över 70 år får jag bara sällan gå ut i friska luften, men jag kan gå se hur många aningslösa människor, mest ungdomar, men även fullvuxna, helt verkar glömma den sociala distanseringen på minst ett par meter. Det är svårt att förstå varför svenskarna struntar i myndigheternas regler mer än andra nationaliteter. Det kan delvis bero på att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är tvingande. De är dessutom baserade på en försiktig strategi mot smittspridning som många andra länder förkastar. Hela övriga Norden, som nu håller på att öppna upp sina gränser, har undantagit svenskar från de nationaliteter som de nu kommer att slippa in, därför att dödstalen är så mycket högre i Sverige.    

Enligt de dagliga presskonferenserna ägnar sig våra myndigheter mycket åt statistiska analyser. Strategin syftar nästan enbart till att inte överbelasta sjukvården. Man ligger sedan en tid på en platå på kurvan som visar nya sjukdomsfall, och eftersträvar att kurvan inte skall stiga ytterligare. Med nuvarande strategi kommer det att ta mycket lång tid innan utvecklingen vänder och Sverige kan återgå till det normala med minskande dödstal. Det är detta utdragna förlopp som grannländerna inte vill smittas av.    

När skall regeringen slå näven i bordet och läxa upp sina egna myndigheter? Det är trots allt statsministern och hans regering som har det yttersta ansvaret.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare