Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Religion är en privatsak

Sverige är inte bara mångkulturellt utan även ett av världens mest sekulära samhällen. Även om vi har ett kristet kulturarv som många traditioner vilar på, är Sverige inte alls ett religiöst land och hur mycket det än känns tråkigt att förlora somliga traditioner likt skolavslutningar i våra vackra kyrkor är det dags att särskilja skolan från religion så länge det inte rör sig om utbildningssyfte.

Julen är i dag till stor del en kommersiell högtid och vi bör absolut bevara den då det är en stor del av vårt samhälle men religion bör vara en privatsak att praktisera i hemmet.

Skolans huvudsakliga syfte är att utbilda människor oavsett religion, etnicitet, kön, läggning etcetera och det ligger i tiden att sätta stopp för religiös påverkan eller personliga idéer eftersom mångkulturen kräver möten i allmänna rum där alla räknas in.

Självklart är det korrekt att även muslimer och andra grupper medverkar i vårt firande i december och att kalla det vinterfirande är allt annat än värdeförskjutning.

Att Sverige bevarat traditioner likt Lucia är absolut en del av kultur vi ska uppmärksamma omkring jul och även inkludera i undervisningen eftersom det är en del av vår egen historia. Däremot finns ingen orsak till att kyrkan ska ha en månad av skolan, lika lite som vi bör kasta skattemedel på muslimska friskolor.

Vad vuxna än anser är det barnen som går till skolan som ska mötas och känna av gemenskap med varandra och inte främlingskap eller exkludering. Oavsett vuxnas tro.

Caroline

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare