Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Restriktioner är inte ett svar

Svar till "Kvinnokliniken svarar ledsen mamma", VLT den 12 juni.

Att rabbla upp vilka restriktioner som gäller är inget svar. Det är något som alla nyförlösta är väl insatt i och som blivande födande håller sig väl uppdaterade på. Jag tror vi alla söker svaret på frågan ”varför” och inte ”vad”, och det önskar jag att verksamhetschef för Kvinnokliniken samt ansvariga politiker svarar på.

Runt om i landet finns liknande restriktioner som inom Västmanland, och precis som en ledsen nybliven mamma skriver om i insändaren ”Att föda på BB i coronatider” finns liknande vittnesmål.

Tre nyförlösta mammor i region Västergötland vittnar om fysiska som psykiska vårdskador efter att ha blivit lämnade ensamma på BB. De vittnar om hur de kissat på sig i väntan på att personal ska komma och lyfta av barnet från dem, då de var nysnittade och inte kunde resa sig själva.

Jag tror att personalen på förlossningen och BB gör allt de kan och vill väl, men är i en väldigt pressad situation.

Det finns många liknande vittnesmål vilket resulterat i en namninsamling för att häva restriktionerna, en namninsamling som i skrivande stund har 3 100 underskrifter.

Jag tror att personalen på förlossningen och BB gör allt de kan och vill väl, men är i en väldigt pressad situation. Personalbrist var ett faktum redan innan corona, och jag kan tänka mig att förlossningen och BB precis som alla andra verksamheter drabbats av personalbortfall på grund av sjukdom i dessa tider.

Jag har svårt att se hur en frisk partner/nära anhörig skulle utgöra en större risk på BB än vad hen gör på förlossningen. Om hen får medverka under förlossningen, vilket vi kan anta pågår under x antal timmar, varför skulle risken att smitta vara större på BB om principen om att inte lämna rum och att det är samma person hela tiden kvarstår?

Medföljaren innebär en avlastning för såväl mamma som för personalen då medföljaren kan vara behjälplig med omsorg, så att personal kan få fokusera på det medicinska. Dessutom finns risk för att den nyförlösta behöver besöka andra vårdinstanser efter förlossningen, exempelvis för depressioner som hade kunnat avvärjs med rätt stöd under tiden på BB.

Det finns även regioner som aldrig haft restriktioner eller som hävt sina restriktioner efter de lärdomar som man fått. Ett exempel är i Stockholm, som dessutom är en av de värst corona-drabbade regionerna, där endast ett sjukhus införde restriktioner (som nu hävts) medan övriga inte gjorde det.

I ett inslag i P1 Morgon den 24 juni berättar Karin Pettersson, överläkare inom förlossningsvården på Karolinska, om hur regionen resonerat kring restriktioner och vad de har sett för effekter. De har inte sett någon ökad risk för smitta när medföljare har fått följa med från förlossningen till BB och talar om att det stöd som medföljare ger överväger eventuella risker.

I Linköping får partner vara på BB under besökstider, men inte sova över på grund av brist på sängplatser. Det finns flertalet exempel på regioner som hävt restriktionerna inom förlossningsvården. 

Restriktionerna verkar göra mer skada än nytta – så varför håller Region Västmanland fast vid dem? 

Jag önskar svar från såväl verksamhetschef som ansvariga politiker kring de beslut som fattats och varför de vidhålls – nu när ni har facit i hand kring vilka eventuella vinster som konsekvenser det innebär. Överväger vinsterna de nackdelar som restriktionerna innebär? 

Orolig blivande föderska

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare