Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Röda lördagar = omtanke om arbetarna

Kommentar till Mattias Perssons insändare "Dumt med röd dag på en lördag", VLT den 5 november.

Att vissa helgdagsaftnar som inträffar på lördagar är röda beror faktiskt delvis på omtanke om arbetarna. Ända fram till mitten av 1960-talet hade man sexdagars arbetsvecka, ofta med 48 timmar per vecka. För att arbetarna skulle få lite extra ledigt vid högtider som infaller på söndagar gjorde man vissa lördagar röda och därmed arbetsfria.

Jag kan också inflika att nyårsafton inte är en röd dag. Ända mot slutet av 1970-talet var det vanligt att man arbetade åtminstone halvdag på nyårsafton. Men i samband med Semesterlagen 1977 bestämdes att midsommarafton, julafton och nyårsafton skulle jämställas med söndag och alltså vara arbetsfri på samma villkor som söndagar. Om lagändringen inte skett så skulle arbetsgivare fortfarande kunna kräva att man arbetade även midsommarafton, julafton och nyårsafton. Dock var julafton och midsommarafton redan tidigare genom frivilliga överenskommelser arbetsfria.

Dessutom verkar det som Mattias Persson missunnar de som normalt arbetar även lördagar, till exempel på biblioteken, att få en extra ledig dag då och då för att de som normalt är lediga på lördagar ska kunna besöka biblioteken på just dessa röda lördagar.

Torbjörn Einarsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare