Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa pengar där det gör skillnad

Överfall, rån, knivhot, misshandel, oprovocerat våld och våldtäktsförsök. Busschaufför blir slagen. Man blir hotad. Kvinna känner sig utsatt och ansatt.

Bakom allt står killar. Killar som förmodligen inte funnit sin plats i vare sig livet eller samhället.

Vi utanför vet lite om deras bakgrund och förklaringar till varför de hamnat snett. Varför deras spärrar inte fungerar. Men långt många fler än de själva vet det. De har skickat signaler om det långt tidigare och flera gånger. De är inte okända för exempelvis skolpersonalen, grannarna eller kanske till och med sociala myndigheterna/polisen. Men de är pojkar, som också jag var en gång. Barn med behov. Barn med känslor. Barn i ett sammanhang.

De är som missiler som har skjutits upp och många människor kan förutspå att det kommer att sluta i en explosion någonstans, men ingen gör något åt det före det smäller. När explosionen och katastrofen väl är ett faktum frågar vi oss "hur kunde detta hända?".

Att satsa på prevention lönar sig alltid. Tänk om vi istället investerade i massiva tidiga, preventiva och riktade åtgärder mot dessa riskindivider. Jag är helt övertygad att om vi så satsade en miljard på prevention bara i Västerås så hade det lönat sig flerfaldigt.

Nu står vi handfallna och känner uppgivenhet. Pekar finger och lägger skuld.

När ska beslutsfattare förstå och ha mod att satsa pengar där de gör skillnad? Hur länge ska vi fortsätta agera reaktivt?

De är pojkar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare