Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sexköpslagen försvårar kamp mot människohandel

I artikel i VLT 18 juli framgår att det är svårt för ett offer för människohandel att få hjälp eftersom den enda person de träffar är deras gärningsman.

Läsning för dig som är Plus-kund: "Är en lukrativ businesss".

Det stämmer faktiskt inte, de träffar massor av andra människor - sexköparna. De skulle kunna slå larm vid minsta misstanke om människohandel eller annat utnyttjande. om vi inte haft en sexköpslag som gör att de inte vågar anmäla misstankarna på grund av risken att själva straffas.

Ytterst få vill vara en kugge i denna vidriga brottslighet så jag är övertygad om att många köpare skulle anmäla om de inte riskerade straff själva. Den man som dömdes nyligen för våldtäkt vid sexköp av ett offer för människohandel försökte varna andra köpare genom att skriva på nätet att detta kanske var ett fall av människohandel. Tänk om han kunnat kontakta Polisen i stället! Då hade kanske flickan kunnat räddas från sina kidnappare tidigare.

Detta är bara en av flera starka skäl att avskaffa sexköpslagen. Ett annat viktigt skäl är att den strider mot den för feminismen (med all rätt) viktiga principen att kvinnan själv ska ha rätt att bestämma över sin kropp. Förbud mot frivillig försäljning av sexuella tjänster kränker den rätten. Alla former av ofrivillig försäljning av sexuella tjänster är straffbara även utan sexköpslagen så kampen mot människohandel skulle inte bromsas av ett avskaffande.

Martin Beskow

Advokat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare