Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sigmatorget - en skamfläck

Att promenera i city känns som man kommit in i en stad på ”dekis”. Tomma butikslokaler överallt och inget som gör att city ska kännas mysigt.

Hjärtat i city är det som i folkmun kallas Sigmatorget. För många år sedan när Sigma byggdes var det Västerås stolthet. I dag en helt deprimerande plats. En plats som börjar bli överbeväxt med ogräs. Det enda växande på denna plats. De bänkar som är utplacerade är så tråkiga i sin utformning så ingen människa vill sitta på dem. Utformningen förstärker också känslan av ödslighet. Under bänkarna växer massor av ogräs efter hela vårens och sommarens misskötsel av city. De stora krukorna är en bedrövlig upplevelse med avflagningar i glasyren och storleksmässigt är krukorna flera nummer för stora till de små och tunna planterade träden. Som undervegetation finns där några vissna små växter.

Mitt på torget står ett avlångt planteringskärl som krönts med ett vertikalt galler. Det enda som växer i dessa kärl är ogräs. Antar att gallret skulle ha vackra klättrande växter men dessa lyser med sin frånvaro. Det som nu finns vid denna plats är en uppställningsplats av cyklar. Butiksfönster runt detta torg lyser med tomhet, eller stora fönster där plåtjalusier är neddragna. Ett fönster har konstnärlig utsmyckning i form av ett stort förvridet ansikte. Precis denna gestaltning såg vi i slumkvarteren i Rio förra året. Det enda som saknas är uteliggarna. Kan förstå att folk känner sig otrygga att gå i Västerås city. Denna gestaltning gör ingen människa glad. Är det verkligen det här vi ska visa upp för våra medborgare och för turister som kommer till Västerås. Man blir helt bedrövad.

För något år sedan lämnade jag in en motion, som fick bifall i fullmäktige, om ett mer blomstrande Västerås. Man hörsammade detta och det blev en trevligare känsla i city under något år. Men nu har man visst helt glömt bort den bifallna motionen.

Jag har också lämnat in en motion för nästan ett år sedan, om flera askkoppar på strategiska ställen i city. Denna motion har ännu inte kommit upp till behandling. Det leder också till ett förfulande av city med slängda cigarettfimpar överallt. Speciellt runt krogarna.

De styrande i Västerås vill lägga flera miljarder på det nya stationsområdet med ett spektakulärt kostsamt tak över stationsbyggnaden. Det rimmar illa med vårt misskötta centrum. Satsa pengarna på vad detta tak kommer att kosta för att göra ett trivsammare city. Ett city där det är tryggt och trevligt och som vi Västeråsare är stolta över. Om man nu måste profilera sig med ett spektakulärt tak sätt det då hellre över Sigmatorget och gör en blomstrande oas därunder. Något för västeråsarna att vara stolta över.

Irene Hagström, Moderaterna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare