Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skandal att odlingsmark försvinner

Kommunerna måste värna värdefull jordbruksmark i stället för att förstöra den. Det är rent uppseendeväckande att en Centerpolitiker som Monica Stolpe-Nordin inte inser detta. Att asfaltera eller bebygga jordbruksmarken är irreversibelt. Resultatet blir en miljöpåverkan som inte kan återställas. Om vi ska klara omställningen till ett hållbart samhälle måste vi få bukt med åkermarkens förstöring.

Att då samtidigt få läsa uttalanden från Stolpe-Nordin angående de stoppade byggplanerna som ”helt sjukt, Jättekonstigt, domen kan få ödesdigra konsekvenser”.

Odlingsbar mark försvinner i rask takt, samtidigt behöver en växande befolkning också mer livsmedel vilket gör den svenska åkermarken ännu mer väsentlig att bevara.

Jag rekommenderar Stolpe-Nordin att läsa vad John Andersson på Jordbruksverket skriver angående jordbruksmarkens exploatering. SJV föreslår en skärpning av Plan- och bygglagen som skulle ge länsstyrelsen en större möjlighet att ingripa och stoppa kommuners byggplaner som strider mot Miljöbalken.

I och med den nya livsmedelsstrategin har synen på jordbruksmark förändrats hos såväl allmänheten som politiker och tjänstemän, konstaterar John Andersson.

Det är bara att beklaga att man från Centerpartiet i Västerås kommun inte har insett hur viktig odlingsbar mark är och att vi aldrig kan ta tillbaka eller ersätta med nyodlingar.

Skogsluffarn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare