Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Slöjd på jorden och spektrometrar i rymden

Ämnet slöjd figurerar på insändarsidan. Min erfarenhet av delaktighet i tolkningen av en forskares krav på vad ett instrument, som skulle mäta på solytan måste klara av har lärt mig att inse betydelsen av praktiska lösningar. Att sätta samman något.

Mitt ideal är att slöjden i trä utvecklas vidare med metalliska ämnen. Främst behövs lära om förståelse av andra material, hur dessa kan bete sig.

Därefter kommer bygget av enkla mekaniska apparater för olika sorters mätningar. Kolla vikt o volym för olika stenar, järnspik, aluminiumburk et cetera.

Det slutliga bygget toppas med, att sätta ihop den enklaste konstruktionen av en spektrometer med hjälp av ett glasprisma. På gymnasienivå kan man enkelt styra vridningen av glasbiten med hjälp av en elmotor plus mekaniken från en skrotad bildörr. I dörren finns en kuggkrans, som motorn vrider och hissar rutan. Detta kan vrida glasbiten, som sätts på kuggkransens centrum.

Vilken som helst spektrometer splittrar solljuset i regnbågens våglängder.

Spektrometrar är ett kul område. Dessa finns i en uppsjö varianter på satelliter och gör daglig nytta på terra firma. Lite mer Tom-Titt skulle sitta fint. Det handlar ytterst om att öva praktiska handalag och att tänka efter före.

Hgm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare