Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Slopa begreppet Queer och tala bara om HBT

Massmedia matar oss ständigt med det moderna begreppet HBTQ, utan att förklara riktigt vad som menas med de fyra bokstäverna. Det är lätt att lista ut vad H, B och T står för, men vad med Q? Om man går till bokhyllans lexika finns inte ordet queer med i verk utgivna under förra seklet. Men på nätet, till exempel hos Wikipedia, finns det naturligtvis.

Man kan läsa att enligt flera queer-teoretiker, till exempel Tiina Rosenberg, har man kommit fram till att man inte skall bestämma en persons kön ut ifrån hur denne rent biologiskt ser ut, utan detta är något som personen själv skall avgöra. Märkligt, kan en del tycka. Är detta en del av förklaringen till att ett ökande antal tonåringar vill genomgå kirurgiska ingrepp för att genomföra könsbyten, något en del av dem ångrar senare i livet? Vilken katastrof! Det finns så klart ingen ångervecka för könsbyten.    

Tidigare talade man mest om homo- och bisexualitet samt transpersoner. Borde inte media nöja sig med tre bokstäver för att beskriva denna rörelse av sexuellt mångfald och avstå från att använda det märkliga Q-ordet som om det vore en naturlig del av samma rörelse?

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare