Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Smedjegård: Patientsekretessen är mycket viktig

Svar på inlägget "Hemliga Region Västmanland om corona", VLT den 28 mars.

Signaturen "hys" skriver att hen inte har någon som helst förståelse varför det skall hemlighållas var de coronasmittade kommer ifrån inom Västmanland

Region Västmanland rapporterar om de som blivit sjuka i covid-19 på följande sätt:

Region Västmanland rapporterar dagligen antalet sjukdomsfall, antalet av dessa som smittats i Sverige, antalet patienter som vårdas på sjukhus, antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning samt antalet patienter som har avlidit.

Vi lämnar aldrig ut några personuppgifter om patienter eftersom sådana uppgifter är föremål för patientsekretess. Vi svarar inte heller på frågor om var en patient vårdas eller lämnar några uppgifter om deras sjukdomsförlopp.

I och med att smittspridning av covid-19 nu pågår i hela Sverige och antalet sjukdomsfall i Västmanland i dag (den 31 mars) uppgår till mer än 70 innebär det att man kan bli smittad var man än befinner sig i Västmanland. Det viktiga nu är att inte vara nära andra människor, gärna ett avstånd på 2 meter. På ett sådant avstånd blir man inte smittad, inte ens om den man träffar är förkyld!

Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även information om personliga förhållanden som till exempel bostadsort och arbetsplats. Våra invånare och patienter ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och därför är patientsekretessen mycket viktig för oss. Vi vill att både insändarskribenten och alla andra västmanlänningar ska känna sig trygga i detta avseende när de får vård i länet. Jag är övertygad om att även signaturen "hys" tycker att det är viktigt.

Jan Smedjegård

Smittskyddsläkare

Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare